Followers

Wednesday, December 22, 2010

contact lens oo contact lens..

fakta pertama:-

saya budak opto..


fakta ke-2:-

xde symptom2 n sign budak opto pon lam blog nie hehe..


fakta ke-3:-

ok meh nak share ilmu skit sal contact lens..

sebernarnye..contact lens ni..barangan terkawal..tapi x terkawal pon kan..even kat pasar2 malm pon leyh dapt skarng ni..isk2..untuk mereka yg degil2 sgt..da taw prosedur tapi still x mo ikot..wut i want to say is.."ur eyes ur responsibility" ok..?

before pakai CL (contact lens) sebenarnye..ade bebrapa prosedur..

1.kene tgk dulu saiz CL tuh kene tak ngan mata..

yes..CL ade saiz ok..kalo terlampau ketat or longgar masing2 ade kesan n akibatnye sendiri..

cam ne nak taw saiz yg sewsai..?
jumpe la optometrist..tp sebenanye x banyak optometrist yg praktis mende ni..maslah gak kan..but lam 1 tmpat tuh mesti ade..

2. regular check up..

untuk org yang pakai CL sebenarnye ade regular check up untuk tgk kesan2 CL..bek kesan awl sebelom melarat kan..

ok yang ni redness..kalo ade perasan2 redness tuh stop2 jap pki CL..ce bawk2 g cek..
sebb banyak faktor yang boleh sebabkan kemerahan oleh cik CL ni..kadang merah ini disertai dgan sakit2 mata, silau dan berair..


ok gambar di atas ni..kita panggil newvas or new vascularization. bende ni trjadi sbb pakai contact lens lbh dr masa yg di tetapkan, or mata kering pon boleyh jadik gak..sepatutnye..x de salur darah dekat cornea..tapi disebabkan kekurangan oksigen..salaur darah ni boleh tumbuh..keadaan ini amatlah x bagos..sape2 yg ade..di nasihatkan brenti pakai contact lens..sampai diberitahu kelak..kalo x diberitahu tuh..x yah pakai la...."sayangi mata anda"


ok atas ni..adalah papillae lam istilah kami..tapi bhasa pasarnye..cam jerawat or ruam kat atas n boleh dapat kat bawah kelopak mata..besenya kalo mende ni da trok..kita akan rase x selesa pakai contact lens, rase gatal2..trase macam ade pasir lam mata..owh n mende ni kalo da besar..mmg boleyh cederakan kornea n mnyebabkan ade parut n boleh juga mnyebabkan buta...or mengubah bentuk kornea (kalo tenyeh mata kuat sgt sebab gatalkan)..dan boleh mendpat rabun silau or astigmatism yg trok..

kalo dah dapt papillae ni..di nasihatkan brenti sekejap..kalo x truk sgt..just buat warm compress..or kate laen tuam mata tuh..amik artificial tears.kalo da truk boleyh la cari mast stabilizier kat farmasi2 yang berhampiran..sebab..pappillae ni terjadi juga atas dasar allergy..dan penjagaan kanta sentuh yang tidak teliti..

ok..banyak sebenarnye..kalo nak citer lagi..nanti2 kite smbung ok...kalo nak tny ape2..silalah...i`Allah kalo boleh jawab..saya jwb :)

adios!

10 comments:

Fhanan92@blogspot.com said...

thums up 4 this entri!
i likes:)

Arm_mj said...

harp2 leyh share sumtings :)

Fhanan92@blogspot.com said...

i pmakai CL gak:)
thanks 4 da info^.^

Arm_mj said...

owh take care for ur eyes carefully..

p/s: i`m CL wearer gak! hehe..n even i`ve xperienced d papillae n dat redness..haha

.:Nana Farhana:. said...

tinkiu arm bg info berguna nie..ssuai tuk pengguna2 CL

Arm_mj said...

welkam nana..harp2 mmbntu la..:)

hans said...

ku xberani nak pakai
hahahah
macam mana tu

P/S : Saya Nak Minta Tolong! Anak Saya Ada Penyakit Jantung Berlubang!

Arm_mj said...

pakai la hans..x de pape la kalo ikot rules n regulation dy..meh jempot mai klnik optom uitm puncak alam..:)

mE said...

alhamdulillah tak perlu pakai spek or CL...
tapi kdg2 teringin pakai cuma TAKUT..
cik bakal doktor leh pakaikan? hehee

naiss info..

Arm_mj said...

owh boleh..:) tror pakaikn org..meh la..pakai CL kaler..cantek..:D