Followers

Friday, May 27, 2011

off to langkawi

Assalamualaikum n hai readers!!!

hee sempena jadi penganggur terhormat ni, kebaikan emak dan ayah sangat dihargai kerana menyumbang sepenuhnya percutian ke langkawi! yeay! yeay!!

sayang mak ayah

p/s: entry ini bertujuan menghargai jasa mak dan ayah kerana menyumbang sepenuhnya percutian 3 hari 2 malam ni..thanks! tiada pingat ataupun hadiah cuma ini mampu di beri hehe

Tuesday, May 24, 2011

keputusan itu milik Allah


Bismillah, dengan izin Allah dengan sedikit kerajinan pinjaman dari Allah aku cuba menulis kembali (tulis panjang-panjang biar korang muntah nak baca.)

Segalanya terang, masih jelas perancangan hidup telah Allah tetapkan untuk aku jua kamu. Aku manusia biasa, itu sudah pasti, buktinya aku bernafas seperti kamu, aku jua punya bayang-bayang seperti kamu, aku jua berdarah apabila terluka, aku punya air mata (kadang-kadang lebih dari orang lain hehe) dan yang paling penting aku punya pusat! (cis nak juga diselitkan cerita dongeng kyle xy tu kan).

(tengok, dia tiada pusat. Jadi korang pikir tak, aurat dia dekat mana eyh? gambar kyle xy yang aku pinjam sekadar hiasan je ye bang ye!) 

Jadi sekiranya aku seorang manusia, maka aku jua punya perancangan. Cantik rancangan yang aku susun dari aku menjadi seorang pelajar optometri. Sesudah tamat kursus 4 tahun yang aku ambil, di mana aku mahu berkhidmat, syarikat apa yang harus aku sertai, berapa lama harus aku sambung pelajaranku, semuanya kemas tersusun di akal minda yang tuhan kurniakan.

Kita hanya mampu merancang, Allah jua yang menentukan.

Ya, kita hanya merancang, keputusan itu semua milik Allah. Telah Allah bolak balikkan hati aku untuk terus tetap bekerja di sesuatu tempat. Ah, pasti ada hikmah di sebalik semua itu kan? 

Kecewa?
(ah, adik jangan kecewa sangat, banyak lagi orang punya masalah yang tidak mampu diselesaikan. Bukankah setiap persoalan itu punya jawapan seperti setiap sakit punya ubatnya kecuali mati dan tua)

Jangan bicara soal kecewa. Telah aku pahatkan pada hati ini. Arm redhalah, ada yang lebih baik dan besar menunggu kamu. Bukankah Allah telah menetapkan tempat letak untuk kamu. Bukankah telah Allah rangkakan perangkaan paling agung yang tiada tolok bandingnya untuk kamu. Kerana kamu dan diri kamu tidak pernah tahu apa yang terbaik untuk kamu. Allah itu maha mengetahui dan tidak pernah mengecewakan kamu.

Pilihan?
(ya, kamu punya pilihan. Menjadi baik atau jahat, menjadi gemuk atau kurus; ada kena mengena ke?)

Ya, aku akui banyak pilihan yang datang. Aku keliru, aku buntu. Ingin aku suarakan pada siapa, kerana mereka tidak memahami aku. Aku selalu terlupa, Tuhan itu sentiasa ada untuk mendengar doa-doa aku.

Cemburu?

(kenapa harus cemburu? bukankah kamu jua punya sesuatu yang tidak dimiliki oleh mereka?)


Aku manusia. Sudah aku katakan di awalnya bukan? aku seorang manusia. Harus aku punyai rasa cemburu, rasa putus asa dan jua kecewa. Cuma aku selalu mengintai hikmah di balik-balik kelukaan yang menimpa.

Masa?
(apa yang kamu kejarkan kawan, bukankah semuanya sudah tertulis?)

Cepat atau lambat, masa itu Allah tentukan. Ah, beri peluang aku berehat kiranya. Menambahkan ibadat kerana aku hamba yang leka. Oh Allah, tunjukkan aku pengajaran dalam musibah yang Engkau timpakan.

Jadi, keputusan itu semua Allah punya. Aku hamba yang mampu berusaha, yang mampu menadah tangan memohon doa. Jangan ya Allah, jangan Engkau jadikan aku hamba yang berputus asa. Sungguh aku mahu menjadi seorang yang amat yakin dengan doa. Bukankah, doa itu senjata orang-orang beriman.  Semoga kamu dan jua aku mendapat yang terbaik, kerana telah Allah tetapkan semua yang terbaik untuk kita. Oleh itu intailah, intailah pelangi selepas hujan, nikmatilah harumnya bau hujan, rasalah kedinginan air hujan kerana jika panas berpanjangan kamu dan jua aku pasti bersungut kerana kita manusia yang tidak pernah puas.=) 

#9


Love is not to love back..
Love is something that we give..
but never been received..
tidak percaya? siapa yang begitu bodoh a.k.a sengal hanya mahu memberi tetapi tidak menerima.
Allah..
selalu memberi.Tidak mengharap balasan.
selalu bersama hambaNya tetapi kita sering melupakan.

Monday, May 23, 2011

jeles

Ya Allah. sesungguhnya Engkau telah aturkan yang paling baik untukku, maka Engkau jadikanlah hati ku redha dengan ketentuan MU. Ya Tuhan. jauhkanlah perasaan hasad dengki melihat kejayaan orang lain. Sesungguhnya aku faham dan mengerti, ujian yang Engkau beri untuk menguji keimanan seseorang hamba. Dan aku ya Allah, jangan Engkau jadikan aku hamba yang tidak bersyukur.

-amin-

Wednesday, May 18, 2011

#8


Love is the total absence of fear. Love asks no questions. Its natural state is one of extension and expansion, not comparison and measurement.

pengajaran pensel


ehem,ehem, Assalamualaikum, apa khabar anda..?apa khabar iman anda? eceh! hehe lama tidak menulis panjang-panjang, biasalah kemalasan melanda apabila bahagia di depan rumah. Ok, dari program Success As A Graduate yang lepas-lepas-lepas, hee ada sesuatu yang mahu saya kongsi dari perkongsian Encik Idzhar Jumali.

belajar dari sebatang pensel. Hidup ini kan penuh dengan pelajaran dan pengajaran. Kenal tak pensel..? tuh Incik Pensel kat atas tuh. Oit incik pensel jang buat muke eksen sangat. Hari ni saja je nak upkan ko nye saham sikit. (apekah? beleter dekat pensel)

belajar dari pensel. Ok kat sini aku nak tekankan belajar dari pensel kayu yang ade pemadam dekat belakang tuh, bukan pensel mekanik ke, tekan ke, goncang ke..pensel macam kat atas tuh taw!

1. tidak berguna kalau tidak digunakan.
cuba tengok pensel, kalau duduk dalam kotak, tanpa digunakan, tidak bergunakan..? same as human, kan..? kalau duduk terperap kat rumah, semua benda tak nak buat tak berguna kan..?

2. makin diguna makin pendek.
ye, manusia pun macam itu, makin berusia.makin dekat dengan ajal.

3. ape yang berguna adalah karbon dalam pensel tuh
ya! kualiti karbon tuh yang membezakan pensel, seperti pensel 2B boleh bawak masuk peksa, pensel HB tak boleh sebab tak pekat. Macam manusia, nilai dalam tuh penting. Macam mana, nilai iman dan kualiti insan yang ada dalam hati.

4. pemadam kat belakang tuh
manusia pon sama, boleh padam dosa dengan bertaubat.Allah kan maha pengasih lagi maha penyayang.

5. kalau tumpul boleh di asah
macam tuh la bakat manusia, kalau tumpul, boleh diasah, kalau patah semangat boleh di motivatekan.

da sudah~ cukup..dah abes malas da nie..hee doakan yang terbaik untuk semua!

Tuesday, May 17, 2011

#7




When I miss you, sometimes I listen to music or look at pictures of you, not to remind me of you but to make me feel as if I'm with you. It makes me forget the distance and capture you.

Saturday, May 14, 2011

#6



Let’s make a whole world jealous
To see Ur sweet smile

Let’s make the whole world jealous
Because of me U are smiling

Friday, May 13, 2011

#5




If you want to know where your heart is …
Look where your mind goes when it wonders …

Wednesday, May 11, 2011

#4




Sometimes you make me so mad 

that I want to throw you in the middle of on-going cars. 

But then I realize,

 I would probably kill myself 

just to save you..

#3


there will never be a quote

that explains how much you mean to me

never a song

that truly hits the spot

not enough words

to tell you how i feel

and not enough time

to show you how long I want to be with you


#2


keep smiling

even your heart

hurt badly




Tuesday, May 10, 2011

Still as ever by lee hong ki

=) enjoy~

I didn’t think it was love, I told myself
it wasn’t love
I deceived myself, but my heart kept
calling your name
I take one step towards you, push you
one step away
Each time, you grow in my heart
I must be loving you this much, must
be waiting for you this much
Even though it hurts so much, my
heart can’t seem to let you go
I think there must be just one love, I
don’t think my heart will change
The love that I’ve kept only for you, I
can now finally tell you
Your warm eyes, Your warm love
Flying away farther, but you are still
growing up in my heart.

I must be loving you this much, must
be waiting for you this much
Even though it hurts so much, my
heart can’t seem to let you go
I think there must be just one love, I
don’t think my heart will change
The love that I’ve kept only for you, I
can now finally tell you
I love you
Sometimes love, at times tears
Even though it’s hard, I love you, I
love you
I only need you by my side
I must still be loving you, I must still
be waiting for you
My brain might be fooled, but my
heart can’t be fooled
I think there must be just one love, I
don’t think my heart will change
The love that I’ve kept only for you, I
can now finally tell you
I love you



#1



when i said I LOVE U

It's  always dedicate to

 YOU

Monday, May 9, 2011

You are beautiful (^^)

You, yes you..ceh sape lagi, jangan nak toleh kiri ke, kanan ke, belakang ke,

yes you!!

You are beautiful (^^)

ecece malu lah tuh..

ehee..

sebenarnya baru habis tengok you are beautiful (called me lame) cite tuh memang da lama dah, tapi tak berpeluang nak tengok, budget busy sangat lah tuh. sebenarnya tak minat sangat nak tengok citer korea, but lately my besfrens kept telling me,

"k la arm, gtg nak tengok citer korea..U're beautiful" cis diabaikan kerana citer tuh..best sangat ke..? so sebab alang-alang dah ada lam external kan..tengok jela.

(banyak tol alasan ko arm nak tengok, tengok je la tak hurt pride ko pon)

ok actually lam hidup pon macam tuh. Kita selalu tak nampak siapa yang selalu berada dekat kita time kita susah, time kita menangis macam dunia dah nak berakhir, bila kita gembira macam nak guling-guling ssatu rumah sapa yang tiba-tiba ada sebelah dan tumpang gembira sama dan siapa lam otak kita yang kita harap dia sebenarnya, pastu kalau kita kecewa, memang heart breaking nak mampus, sapa yang tolong wipe ur tears and who's u hope to be orang yang wipe tears tuh. Tengok, sebenarnya kita tak adil, pada diri sendiri jua pada orang len. Tapi love is fool..dialog dalam tuh cakap. I'm not saying that.

It must be because I'm a fool
It must be ok even if it hurts me
Even if u tease me that It's a foolish love
because I'm such a helpless fool
My wanting to be good to her
Is enough to make me happy
Even if she smiles at me once
I'm happy with that smile
until the person she loves comes along
I'm just going to stay by her side like this
It's love that makes me happy just to give
so I won't wish for anything more
In a place where she can always reach
me if she holds out her hand
In a place where I always hear her
if she calls out to me
I will stay there without any change
because I love her
because I'm a fool


tak salah untuk suka, tak salah untuk cinta. itu kan anugerah cuma jadilah adorable fool, jangan jadik devil plak..eceh pengaruh korea kuat sangat ni..ok sampai sini dulu..nagntuk


p/s: kamu tahu apa yang saya maksudkan =P


:: it's a secret, when a girl who fall in love with someone, she's will cry a lot. Since it's secret don't tell anyone ok! *wink2*::





Friday, May 6, 2011

emak


tiba-tiba, teringat muka emak yang fishy bila mula mahu mengenakan anak-anak,
teringat muka emak yang menangis bila baca novel atau pun tengok cerita sedih, kami anak-anak serius gelakkan bonda tersayang,
teringat muka nakal emak kenakan suami kesayangannya,
juga muka masam tarik muka 14 bila merajuk,
muka mengantuk masakkan makanan kegemaran anak-anak yang pulang
muka letih balik kerja tetapi dipaksa duduk tengok maharaja lawak oleh anak-anak dia yang solehah,
teringat ayat-ayat tricky emak seperti,

"mak tak kisah adik nak kawin dengan siapa tetapi x nak orang kelantan, orang baling, orang langkawi. orang sarawak, yang keje tentera dll.."  apa maksud tidak kisah di awal ayat..?

teringat ayat sedih emak bila nak minta tolong, 
teringat emak, walau kemana pun ikan-ikan dan pokok bunganya menjadi keutamaan, jika call pasti di tnya dah bagi makan ikan.? dah siram pokok, ni anak2 dia tak ada pula ditnya dah makan..? (-_-")
ah, mak memang rock, melayan anak-anak remaja. kadang-kadanig cemburu, bagaimana mahu menjadi emak seperti emak, cool je bila dengar adik perempuan cerita tentang admirenya..

"mak, tadi k.yah nampak abbe kat makmal, k.yah tengok je dia.."

"mak, k.yah x pandai add math sume salah abbe sebab dia lalu depan kelas, so k.yah terpksa tengok dia sebab dia lalu."

mak gelak je.

teringat emak yang pantang tengok ada pencuci muka baru lam bilik air, mesti mak pakai juga, pastu bila best terus je pakai sekali pencuci muka anak-anak
teringat emak bila excited tengok anak-anaknye accessori, mesti ada je yang mak minta
teringat emak yang mengajar kami mintak barang mahal-mahal dari ayah, mak cakap xpe duit ayah, hamboi! hahaha
teringat mak cakap, adik pakai la masker tuh elok, adik baju nie cantik..
ahh rindu nak peluk cium mak.
rindu bila tidur mak geletek2 suruh bangun walaupun bila bangun harusla muka masam kan tidur kena kacau..

terima kasih mak, tak tertulis semua kenangan dengan emak. sayang emak, lebiu i love u thiiiiiiiiiiiiiiiiiissssssssss much!

selamat hari emak. hari-hari hari emak..=)


Thursday, May 5, 2011

longkangan

cukup2 dengan kata-katamu perempuan
aku bosan dengan watak yang kau lakonkan
engkau bukan siapa-siapa
yang patut aku ikutkan
biarkan aku dengan jalanku
dan jangan engkau sekali-kali
menghalang laluan
nasihatmu jika bagus aku dengarkan
tapi kata-kata longkangmu
sila masukan dalam tong smpah
pusat kitar semula pon x mahu terima

kite bakor,bakor je!!

Tuesday, May 3, 2011

rezeki dan waktu dhuha

Assalamualaikum n hai dear reader,


Rezeki, rezeki itu bukan sekadar dilimpahi kekayaan harta benda semata. Duit datang berkepuk-kepuk (bayangkan duit terbang! wah kayo pakcik kayo!). Rezeki itu bukan sekadar yang datang bergolek sambil kamu menjerit berkata "Waah!! rezeki terpijak ni!" sambil terlupa mengucapkan Alhamdulillah (ok aku kadang2 camni gak sebab excited sangat). Rezeki itu bukan sekadar sesuatu yang tidak di jangka, tetapi sesuatu yang kamu usahakan. Rezeki itu datang dari Allah untuk menghargai jua menguji kamu. 

Rezeki itu..(diam, berfikir)

keluarga yang bahagia

hati yang senang

iman dan islam

isteri/suami solehah/soleh

sahabat yang baik

otak yang cerdas

anak-anak yang soleh jua solehah

hurmm nikmatnya jika dikurniakan rezeki yang melimpah ruah..

tahukan, ada satu solat dua rakaat yang membuka pintu rezeki. Iaitu solat sunat dhuha. so today, aku dengan kebaikan hati aku (hehe perasan) nak berkongsi doa solat dhuha ni. Semoga jadi amalan kita bersama..hei,hei solat sama taw!bukan baca doa je. Moga kebaikan kalian membuka sedikit ruang pahala jua untukku =)

"Ya Allah, ya Tuhanku! Sesungguhnya waktu dhuha itu, waktu dhuha-MU, kemegahan itu kemegahan-MU, keindahan itu keindahan MU, Kekuatan itu, kekuatan MU; kekuasaan itu kekuasaan MU; dan perlindungan itu perlindungan MU. Ya Allah, Ya Tuhanku! jika rezekiku masih berada di langit, turunkanlah dia; dan jika berada di bumi maka keluarkanlah dia; dan jika sukar maka permudahkanlah dia, dan jika haram maka bersihkanlah dia; dan jika jauh, maka perdekatkanlah dia, dengan berkat waktu dhuha keagungan, keindahan, kekuatan, dan kekuasaan MU, Engkau limpahkanlah kepada aku seperti yang telah Engkau limpahkan kepada hamba-hamba MU yang soleh itu."


Doa, doa itu harus ikhlas, doa itu harus disertakan dengan keyakinan bahawa doa kamu akan dimakbulkan.

p/s: sharing is caring!

p/ss: semoga hidup kamu, kamu,kamu, kamu dan saya sentiasa berada dalam limpah dan rahmatNya


Monday, May 2, 2011

what if..

thanks to my mouth that speak tru my heart.

when i said, i love to read ur comment
u never again write it..

when i said, I'm happy when u read my blog,
U never come again,

What if one day, I said, that I love when u see me smiling.
would u make me cry everyday..?

what if, one day I said I want u by my side,
would u arrogantly walk away from me?

what if, one day I said that "be my ear for a while"
would u struggle to become deaf?

what if..

Sunday, May 1, 2011

^^

yesterday, i though, to fall in love, to be love, the person should stay near me, wipe my tears, hug me when I'm in terrible condition, comfort my heart when it about to burn and save me when I'm going dead..

but now, I realize, to fall in love, to be love is not equal to MUST be together. But, patiently I'll let u go. It's ok when i cry nobody wipe my tears, its ok when nobody to comfort me after this, its ok, and it will never be this ok..thanks for everything.^^


patiently by Emma lahana ^^


Looking back, I don't regret...
One single day.
Memories will keep me close...
When you walk away.
It's harder than I could imagine.
I guess I should have known that.
Close your eyes, I'll be there.
I'll come running anywhere.

Say goodbye, I'll be okay.
I will wait for you, cause...
True love will never fade.
When it's real, you can feel it.
And I know, that you know..
That I will keep on waiting..
Patiently..
Patiently... for you.

Stormy Tuesday afternoons haven't been the same.
I used to stand outside and taste..
The sweetness of that.
It's harder when it really happens.
Oh, I wish I'd know that.
Close my eyes and you're there.
But I can't find you anywhere.

Say goodbye, I'll be okay.
I will wait for you, cause...
True love will never fade.
When it's real, you can feel it.
And I know, that you know..
That I will keep on waiting..
Patiently..
Patiently... for you.

Patiently...
So patiently..

When I'm lost, I try to find you.
Turn around, I'm right behind you.

Say goodbye, I'll be okay.
I will wait for you, cause...
True love will never fade.
When it's real, you can feel it.
And I know, that you know..
That I will keep on waiting..
Patiently..
Patiently... for you. (X2)