Followers

Friday, May 6, 2011

emak


tiba-tiba, teringat muka emak yang fishy bila mula mahu mengenakan anak-anak,
teringat muka emak yang menangis bila baca novel atau pun tengok cerita sedih, kami anak-anak serius gelakkan bonda tersayang,
teringat muka nakal emak kenakan suami kesayangannya,
juga muka masam tarik muka 14 bila merajuk,
muka mengantuk masakkan makanan kegemaran anak-anak yang pulang
muka letih balik kerja tetapi dipaksa duduk tengok maharaja lawak oleh anak-anak dia yang solehah,
teringat ayat-ayat tricky emak seperti,

"mak tak kisah adik nak kawin dengan siapa tetapi x nak orang kelantan, orang baling, orang langkawi. orang sarawak, yang keje tentera dll.."  apa maksud tidak kisah di awal ayat..?

teringat ayat sedih emak bila nak minta tolong, 
teringat emak, walau kemana pun ikan-ikan dan pokok bunganya menjadi keutamaan, jika call pasti di tnya dah bagi makan ikan.? dah siram pokok, ni anak2 dia tak ada pula ditnya dah makan..? (-_-")
ah, mak memang rock, melayan anak-anak remaja. kadang-kadanig cemburu, bagaimana mahu menjadi emak seperti emak, cool je bila dengar adik perempuan cerita tentang admirenya..

"mak, tadi k.yah nampak abbe kat makmal, k.yah tengok je dia.."

"mak, k.yah x pandai add math sume salah abbe sebab dia lalu depan kelas, so k.yah terpksa tengok dia sebab dia lalu."

mak gelak je.

teringat emak yang pantang tengok ada pencuci muka baru lam bilik air, mesti mak pakai juga, pastu bila best terus je pakai sekali pencuci muka anak-anak
teringat emak bila excited tengok anak-anaknye accessori, mesti ada je yang mak minta
teringat emak yang mengajar kami mintak barang mahal-mahal dari ayah, mak cakap xpe duit ayah, hamboi! hahaha
teringat mak cakap, adik pakai la masker tuh elok, adik baju nie cantik..
ahh rindu nak peluk cium mak.
rindu bila tidur mak geletek2 suruh bangun walaupun bila bangun harusla muka masam kan tidur kena kacau..

terima kasih mak, tak tertulis semua kenangan dengan emak. sayang emak, lebiu i love u thiiiiiiiiiiiiiiiiiissssssssss much!

selamat hari emak. hari-hari hari emak..=)


5 comments:

Silicon Dioxide said...

-.-

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

selamat hari ibu pada emaknya

ghost writer said...

God bless them.

ch!natsu said...

cik arm..!! huhu..
selamat ari ibu.. =)

Cik Bidadari said...

tak terlambatkan selamat hari ibu kat ibu awak jejugak... selamat hari ibu pada ibu2 yang masuk blog nie... :)