Followers

Monday, March 5, 2012

peringkat hati..

Assalamualaikum..and hai dear readers..


terasa lama la sesangat tak menulis menda2 yang berfaedah ni..so disebabkan saya nakal sangat..I need to do something kind, which untuk redeem my sins..bolehkah..? of course boleh..

dalam hadis 18 said:-

Daripada Abu Dzar Jundub Bin Junaadah dan Abu Abdur Rahman Muaz Bin Jabal r.a daripada Rasulullah s.a.w baginda bersabda : "Bertakwalah kepada Allah dimana sahaja kamu berada. Susulilah keburukan dengan kebaikan yang akan menghapuskan keburukan itu. Bergaullah dengan manusia dengan akhlak yang baik"

See Islam itu indah kan..?? selagi Ia adalah dosa kecil..u boleh redeem taw.. wow! so banyakkanlah bersedeqah..=)
owh termelalut pulak...semalam pi ust pahrol punya talk..bagaimana menjadi mukmin professional..? well..see I elaborate sikit dululah...

mula2 segalanya bermula dari hati kan..Saidina Ali once said:

Orang yang menjaga matanya akan diberi kemantapan iman di hatinya....

ok peringkat hati apabila melakukan dosa..

1. rasa bersalah...

that's why bila ditanya para sahabat..apakah itu dosa..? dosa itu selalu meresahkan..see...so when u feel guilty after doing sins..it's good go and repent ur sins..bertaubatlah wahai diriku dan sahabat....

2. rasa biasa..

 dah banyak kali buat..mesti da rasa biasa kan..well others do the same what..pegang2 tangan..u see,,it used to..how can u feel guilt about something yang you dah bese buat..tapi..

HATI-HATI!!

when u dah sampai part tu..u need to worry..hati u dah hitam dan kotor..nauzubillah...moga kita i jauhkan..

3. seronok!!

u dah seronok..DANGER!!! beware..hati u dah hitam..Ya Allah jauhkan kami dari perasaan ini ya Allah...hanya pada Mu yang memegang hati kami..hanya Engkau yang memahami dan hanya Engkau yang memberi hidayah dan petunjuk...

4. mengajak orang lain membuat maksiat..

This one so dangerous..ok saya xnak huraikan panjang2 yang ini..u rasa hati kita da mcam mana..?? hurm...berikan kami petunjuk ya Allah...

that's All from now..i'll continue to share if I've something to write..

harap2 korang dapat sedikit sebanyak pengajaran heheh..

adios! sayonara..

1 comment:

aleen aiden said...

terima kasih kerana mengingatkan aku jugak cik am. sangat betul! hu3