Followers

Tuesday, January 17, 2012

bukankah sabar itu indah..?

ehem! Assalamualaikum...

(sila noted bahawa I rajin menulis ini disebabkan stuck uat proposal) hehe

Satu hari di hospital..menjaga mesin HVF<--- (klik ni kalo x taw) tuh.. dari kol 8am -2pm bertapa I dalam bilik 21..waahh macam bilik berhantu pulop..dengan 14 orang patient (tapi tak boleh lawan is 15 patient) huhu..

dalam pukul 1 tuh..ada sorang pok cik ni masuk..marah-marah..saya dah datang dalam pukul 9.. saya ni pesara tau tak..??kenapa tak panggil nombor saya lagi..???

dan ada staff nurse yang tolong carikan nombor pok cik ni..dan staff nurse ni pon marah pok cik tuh..=_='

and sebab dah ada 2 orang yang marah-marah..malas nak layan..buat je keje..pak cik tunggu luar ye..saya ada patient lagi..lagi 2 orang saya panggil pak cik ye...lemah lembut kene maintain beb! I kan ayu..uhuk2!!

krukk..krukk..alamak lapo..kol 1 masa rehat..tapi sian patient ada 3 orang lagi huhu..

kemudian giliran pak cik sebelum pakcik marah-marah tu..

pakcik tu umur 82 tahun, atas wheel chair lagi..lepak je..x marah pon..malah siap pujuk I lagi..cakap, tak pe nak.pak cik paham..

dan mood kembali best..hilang rasa lapar jap..

thanks pakcik..!

kemudian giliran pak cik garang tu pulak..dia masuk, dan senyap je..tak nak bagi respons sangat..tapi I buat macam bese dah la..in the end akhirnya rajuk dia pon resolve..kan bagus sejuk lawan panas =)

dan akhirnya giliran aunty yang terakhir...she's so kind! asking me "Dr. U x pi lunch ke..??" den I tanya dia balik.."aunty da lunch?" belum..aunty tu jawab..den aunty after this kita dua boleh makan la..nanti if I pi makan dulu u kene tunggu lama...


kesimpulan:

pak cik tuh memang la boleh nak marah-marah...tapi pakcik..patient ramai sangat dan test ni patient punya respons sangatlah penting..kalau patient bagi respons lambat saya x boleh nak uat ape..(aku cakap dalam hati la) i'm always cool and cold kan.. hahaha

akak nurse..kan elok kita cakap lembut-lembut ngan pakcik tu..sebab sian pakcik tu tunggu lama..biar la dia nak marah kita..tapi kalau terang lembut2 mesti dia pon x jadi marah..

aunty yang terakhir..terima kasih kerana membuat selera saya bertambah..

kan nabi pesan..

orang yang paling kuat adalah orang yang mampu tahan amarah dia...

Chills je friends.. U r paid to do this job..

dan sabar itu separuh dari iman..=)

p/s: tak tahu mengapa hari-hari yang meniti penuh bahagia..risau tiada ujian dari Tuhan..masihkan Tuhan memandang aku..? bersyukur kerana nikmat kebahagiaan yang dikurniakan..permudahkan urusan kami ya Allah, mendekatkan diri pada Mu..menggapai redha Mu, menjadi insan yang bersyukur pada setiap rahmat.kerana suka itu rahmat, duka itu jua rahmat...bukti kasih Allah pada hamba Nya

1 comment:

Anonymous said...

Amin....