Followers

Sunday, April 1, 2012

redhakah kamu..?


Bismillah..
terasa lama jari jemari gemuk ini tidak bersenam..yap mari jejari gemukku..kita menari di atas pentas hitam ini..

Redha..5 huruf yang amat payah untuk hadir dalam hati kita..tidak seperti CINTA..yang sentiasa ada..jua BENCI yang mewarnakan sedikit tompok-tompok hitam di kanvas hati..Ungkapkan REDHA..apakah itu redha.? redha menerima nasib/takdir yang sudah tersurat..? ah, kamu yang bermulut manis, kamu yang tidak berada di tempat dia..kamu yang hanya bahagia dengan hidup kamu..memandang kesusahan orang lain dengan simpati..kamu tidak merasai..apakah kamu jua boleh menjadi redha jika itu berlaku pada kamu..?

manusia cakap:-

"akak menyesal berkahwin, suami akak, semuanya perbelanjaan rumah bergantung pada akak. Susu anak, beras, topup dan bil2 semua akak bayar.."

"kau maryam, tak payah nak kahwin...indah itu hanya setahun dua..selepas itu kau tahulah natijahnya.."

"perkahwinan ibarat berjudi..kamu tak tahu nasib kamu selepas itu..antara kamu menang atau kamu bankrup.."

"ah, lelaki..habis manis sepah di buang..dahulu janji-janji manis sahaja..sekarang selepas badan akak mengelebeh sana sini..lahirkan anak dia jugak..dia tinggalkan akak kahwin lain.."


PESANAN ALLAH DAN RASUL UNTUK KITA


Hindun, ibunya Muawiyah, bertanya kepada Nabi SAW, "Ya Rasulullah, Abu Sufyan suamiku seorang yang kedekut, apakah aku boleh mengambil wangnya sedikit secara sembunyi-sembunyi?" Nabi Saw menjawab, "Ambillah dengan cara yang makruf (baik) untuk mencukupi keinginanmu dan keperluan anak-anak kamu." (HR. Bukhari) 

“Diriwayatkan dari Abdullah bin Mas’ud katanya, Rasulullah SAW bersabda kepada kamu: Wahai kumpulan anak-anak muda ! Barangsiapa di antara kamu yang mampu berkahwin hendaklah berkahwin. Kerana sesungguhnya perkahwinan itu menutup pandangan dan memelihara kemaluan. Tetapi barangsiapa yang tidak mampu, maka hendaklah dia berpuasa sebab yang demikian itu akan menahan nafsunya.”
 Rasulullah SAW pernah mengingatkan sesiapa yang berkemampuan tetapi enggan untuk berkahwin melalui sabdanya, "Kamu berkata begitu, ingatlah demi Allah sesungguhnya aku adalah orang yang paling takut kepada Allah dan yang paling taqwa kepada-Nya, tetapi aku berpuasa dan kadangkala tidak berpuasa; aku sembahyang dan aku tidur; dan juga kahwin dengan perempuan. Barangsiapa tidak suka dengan sunnahku, dia bukanlah pengikutku".
Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Sebaik-baik wanita itu ialah apabila kamu memandangnya kamu akan senang hati (gembira), apabila kamu perintah, ia patuh kepadamu, apabila kamu pergi, ia akan menjaga dirinya dan menjaga hartamu."

 Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, Sejahat-jahat jamuan ialah jamuan walimah (perkahwinan) yang mengundang orang-orang kaya dan meninggalkan orang-orang yang fakir. (riwayat Bukhari & Muslim)

 Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Wanita yang paling banyak mendapat kurnia ialah wanita yang murah mas kahwinnya, yang senang nikahnya dan baik budi pekertinya. Dan wanita yang jahat ialah wanita yang mahal mas kahwinnya, payah nikahnya dan yang buruk budi pekertinya.
 Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Bila isteri itu mengerjakan sembahyang lima waktu, berpuasa bulan Ramadan, memelihara kemaluannya dan mematuhi suruhan dan larangan suaminya, maka akan dimasukkan dia ke dalam syurga." (riwayat Abu Hurairah)

. "Wanita-wanita yang keji diperuntukkan untuk lelaki yang keji. Dan lelaki yang keji diperuntukkan untuk wanita yang keji pula, dan wanita yang baik diperuntukkan bagi lelaki yang baik, dan lelaki yang baik diperuntukkan bagi waita yang baik pula." (An Nur: 26)

Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, " Sebaik-baik kamu adalah yang terbaik terhadap keluarganya dan aku adalah yang terbaik daripada kamu terhadap keluargaku. Orang yang memuliakan kaum wanita adalah orang yang mulia, dan orang yang menghina kaum wanita adalah orang yang tidak mempunyai budi pekerti." (riwayat Abu Asakir).

. Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Perbaikilah wanita, kerana sesungguhnya wanita itu diciptakan dari tulang rusuk. Paling bengkoknya tulang rusuk itu adalah di bahagian atasnya. Jika meluruskannya terlalu keras., maka ia akan pecah. Dan jika dibiarkan, maka ia akan tetap bengkok. Maka perbaikilah wanita itu dengan cara yang baik.

Tuhan saya...Tuhan kamu..
Setiap satu hal tentang perkahwinan Dia coretkan penuh keasyikan..
maknanya..
Itu satu keindahan..syurga kamu di dunia..
untuk di bandingkan dengan syurga di sana 
yang beratus kali lebih indah....
supaya ..
dalam setiap langkah serta helaan nafas kamu..kamu menuju ke syurga..

hal ibu mertua..
bukankah itu jua ibu kamu..
layani lah dia dengan kasih dan sayang
otang yang membahagiakan adalah orang yang bahagia..

jika kamu di uji dengan pasangan yang tidak seperti kamu..
ingatlah Asiah isteri Fira`un itu ujian dia lebih kuat dari apa yang kamu rasa
Jika kamu di pukul oleh suami mu..
dan memarahi Tuhan kerana tidak adil..
ingatlah Asiah tersenyum tatkala suaminya yang durjana membakar tubuh mulusnya
"Tuhan, binakan aku aku istana disana"

Jika kamu merasa terbeban dengan duit belanja rumah,
ingatlah Siti Khadijah..
seorang hartawan..
yang tidak lokek membelanjakan hartanya
untuk menyokong suaminya..

Jika kamu merasa susah hidup bekeluarga..
ingatlah puteri Rasullullah yang paling di sayangi..
mengikat perut ..menguli roti sendiri
membuat semua kerja dengan tangannya..
membesarkan Hassan dan Hussin..

Jika hari ini kamu lelah untuk bernafas..
Jika hari ini kamu terasa cukup menderita..
Jika hari ini kamu terasa dunia ini tidak pernah adil..
Jika kamu merasa Tuhan menaniaya kamu...

Selami hati kamu..carikan 5 patah perkataan itu.
pastu kamu tidak menjumpainya..
REDHA..

p/s: semoga kau, aku dan kita semua..termasuk di dalam orang-orang yang redha dan bersyukur..=)
No comments: